Odżywki białkowe mogą zaskoczyć nas swoim składem – producenci dokładają wszelkich starań, aby produkty te były konkurencyjne. Istotne jest stężenie protein oraz ich rodzaj. Wyróżnia się przede wszystkim: białka serwatkowe, kazeinę mleka, białka sojowe. Każdy z wymienionych produktów jest nieco inny i zalecany dla różnorodnych typów aktywności sportowej. Konieczna jest również wiedza, iż odżywki białkowe powinny być przyjmowane w określonych porach, regularnie. Białka serwatkowe są szybko wchłaniane przez organizm, więc powinny być przyjmowane po treningu – już 30 minut po spożyciu są one zamieniane w cenne aminokwasy, a po 60 minutach ich poziom w organizmie osiąga swoją najwyższą wartość. Kazeina mleka jest białkiem powoli wchłanianym, dlatego jego spożywanie najlepiej pozostawić na noc. Kazeina posiada silne właściwości antykataboliczne, czyli wpływa na znacznie zahamowanie procesu rozpadu mięśni. Kolejnym rodzajem białka jest białko sojowe, przyjmowane chętnie przez sportowców pozostających na diecie wegetariańskiej.