Od kilku lat jest chyba najpopularniejszym rodzajem białka, z którego powstają doskonałe odżywki białkowe, jest białko serwatkowe (whey protein). Serwatka jest produktem odpadowym, powstającym przy produkcji sera. Białko serwatkowe należy do najlepszych białek stosowanych bezpośrednio po treningu, bowiem jest błyskawicznie absorbowane przez organizm, przez co zapobiega katabolizie. Ma też znakomite parametry odżywcze. Występują w nim bardzo cenne aminokwasy takie jak glutamina czy aminokwasy rozgałęzione BCAA, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i sprzyjające budowaniu pięknej sylwetki. W serwatce jest też niewiele tłuszczu, co zapewne jest ważne dla osób dbających w szczególny sposób o figurę. Nie powinno się jednak przyjmować zbyt dużych ilości białka serwatkowego, ponieważ może to skutkować ociężałością i apatycznością. Pewną ostrożność powinny zachować osoby z nietolerancją laktozy, która naturalnie występuje w mleku, a tym samym w serwatce.