Analizując dietę sportowców i kulturystów, można zauważyć, że jej podstawę stanowią produkty będące bogatym źródłem białka. Właśnie ten składnik żywieniowy jest najważniejszym budulcem w organizmie człowieka i bez jego udziału nie byłby możliwy rozwój mięśni i muskulatury.
Człowiek składa się z białka. Znajduje się ono w każdym mięśniu, komórce, kości, narządzie i niemal każdym płynie w ciele człowieka. By organizm mógł się rozwijać, potrzebuje stałych dostaw tego cennego składnika. Właśnie dlatego białko ma tak kluczowe znaczenie w żywieniu kobiet w ciąży, nastolatków i małych dzieci. A także w przypadku wspomnianych kulturystów, którzy wciąż rozwijają swoje mięśnie.
Jakie białko powinno się spożywać? Najlepiej wprowadzić do diety białko pełne, czyli posiadające wszystkie aminokwasy. Jest to głównie białko pochodzenia zwierzęcego, czyli mięso, drób, ryby, mleko i nabiał. Jedyną rośliną, która zapewnia pełnowartościowe białko jest soja. Wybierając produkty pochodzenia zwierzęcego, warto zwrócić uwagę, by były one chude. Tłuszcz pochodzenia zwierzęcego nie jest tak wartościowy, jak białko i nie przynosi korzyści.